Foderets effekt på miljø

Foderets effekt på miljø - SEGES Projektsitet

Det overordnede formål er at reducere udledning af næringsstoffer til miljøet via tilpasninger i fodersammensætningen. Samtidig skal produktiviteten ikke kompromitteres, hvilket indebærer, at effektivisering af ressourceudnyttelsen af foder har hovedfokus.
Aktiviteterne omhandlet bl.a. optimal kvælstofudnyttelse, nNormer for næringsstoffer, DN mark, minimering af fosfor med høj fytase og fodring efter ydelse.

Smågrise havde den bedste produktivitet ved et energiindhold i foderet på 1,08 FEsv pr. kg og bedst økonomi ved 1,11 FEsv pr. kg.
Stigende niveau af idealprotein gav bedre produktivitet. Der var både effekt af mere råprotein ved samme aminosyreniveau og af ekstra frie aminosyrer ved samme råproteinniveau.
Med 1 % benzoesyre i foder til smågrise er det muligt at nedbringe niveauet af kobber i foderet markant og samtidig bevare samme produktivitet hos grisene. Det viser en undersøgelse fra VSP.
Ændring af aminosyreprofil i normsæt til smågrise og slagtesvin giver mulighed for lidt lavere proteinindhold og foderpris. Der er desuden indført en 4 % højere norm for protein og aminosyrer til specialgrise (fx UK), hvor tillæg afhænger af kødprocent.
Smågrises behov for isoleucin i forhold til lysin ligger i intervallet 50-54 %. Den danske norm blev sat til 53 %.

© 2021 - SEGES Projektsitet